Przesunięty przez: Przemek 12 Styczeń 2012, 17:08 |
Wymiana akumulatora |
Autor |
Wiadomość |
mazag1
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 07:58 Jaki akumulator
|
|
|
Witam wszystkich posiadaczy MB. Mam pytanie - jakiej mocy powinien być akumulator w MB C 220 Diesel wyposażony w klimatyczację, elektryczne szyby i lusterka oraz RO-CD? |
|
|
|
|
Daniel
Dociekliwy
Pomógł: 50 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 4110 Skąd: Tczew
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 08:41
|
|
|
to ile masz zainstalowanych odbiornikow w samochodzie nie ma wiekszego znaczenia - jak samochod jedzie to i tak wszystko zasila pradnica
do twojego diesla spokojnie wystarczy akumulator o poj. 74Ah - oczywiscie warto szukac produktu markowego.
dobra opinia ciesza sie "srebrny" bosch oraz varta - w specyfikacji dla strazy pozarnych i taksowek - sprzet nie do zdarcia
wez jeszcze pod uwage ASO - oryginalne akumulatory nie sa wcale drogie - warto sprawdzic |
|
|
|
|
sewan
Oderint dum metuant
Pomógł: 35 razy Dołączył: 10 Lip 2006 Posty: 900 Skąd: W-wa
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 09:09 Re: Jaki akumulator
|
|
|
mazag1 napisał/a: | Witam wszystkich posiadaczy MB. Mam pytanie - jakiej mocy powinien być akumulator w MB C 220 Diesel wyposażony w klimatyczację, elektryczne szyby i lusterka oraz RO-CD? |
Dokładnie taki, jaki wynika z VIN-u. |
_________________ Myślę, więc jeżdżę
|
|
|
|
|
mazag1
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 09:32
|
|
|
Sewan napisał, że "dokładnie taki, jaki wynika z VIN-u". przeglądałem posty o rozczytaniu VINU i niestety nic poza takim numerem nie znalazłem "673 - akumulator o zwiększonej pojemności". Takiego numeru nie mam wpisanego w swoim vinie. Aktualnie posiadam Centra Plus 74 Ah 680 i nie wiem czy taki jest wystarczający do tego silnika. |
|
|
|
|
Daniel
Dociekliwy
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 09:47
|
|
|
mazag1 napisał/a: | Sewan napisał, że "dokładnie taki, jaki wynika z VIN-u". przeglądałem posty o rozczytaniu VINU i niestety nic poza takim numerem nie znalazłem "673 - akumulator o zwiększonej pojemności". Takiego numeru nie mam wpisanego w swoim vinie. Aktualnie posiadam Centra Plus 74 Ah 680 i nie wiem czy taki jest wystarczający do tego silnika. |
ja uwazam, że pojemność twojego akumulatora jest całkowicie wystarczająca do twojego samochodu - nic nie pisałeś, że zamierzasz się wybrac na Syberie, wiec tym bardziej nie widze powodu aby cos tu zmieniac |
|
|
|
|
sewan
Oderint dum metuant
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 10:12
|
|
|
mazag1 napisał/a: | Sewan napisał, że "dokładnie taki, jaki wynika z VIN-u". przeglądałem posty o rozczytaniu VINU i niestety nic poza takim numerem nie znalazłem "673 - akumulator o zwiększonej pojemności". Takiego numeru nie mam wpisanego w swoim vinie. Aktualnie posiadam Centra Plus 74 Ah 680 i nie wiem czy taki jest wystarczający do tego silnika. |
OK, teraz wersja dla mniej kumatych.
Oprócz wątków o odkodowaniu VINu jest jeszcze wątek o EPC. Tam właśnie wchodzimy, wpisujemy własny VIN, albo wybieramy model auta i po otworzeniu menu z wyborem składowych auta wybieramy pozycję 54, następnie 030. Pod pozycją 10 na rysuneczku jest akumulator. Zaglądamy w tabelkę, i po zweryfikowaniu komentarzy (trzy cyfry z gwiazdką) - chodzi o dopasowanie 6 ostatnich cyfr z VINu - będziemy mieć jak na dłoni, jakiej pojemności akumulator producent przewidział do naszego kochanego
mazag1 - ponieważ nie znam twojego VINu, żadnej dokładniejszej informacji nie mogłem wcześniej podać, a wróżką przecież nie jestem (choć bywają tu takie)... |
|
|
|
|
|
Daniel
Dociekliwy
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 10:21
|
|
|
sewan napisał/a: | mazag1 napisał/a: | Sewan napisał, że "dokładnie taki, jaki wynika z VIN-u". przeglądałem posty o rozczytaniu VINU i niestety nic poza takim numerem nie znalazłem "673 - akumulator o zwiększonej pojemności". Takiego numeru nie mam wpisanego w swoim vinie. Aktualnie posiadam Centra Plus 74 Ah 680 i nie wiem czy taki jest wystarczający do tego silnika. |
OK, teraz wersja dla mniej kumatych.
Oprócz wątków o odkodowaniu VINu jest jeszcze wątek o EPC. Tam właśnie wchodzimy, wpisujemy własny VIN, albo wybieramy model auta i po otworzeniu menu z wyborem składowych auta wybieramy pozycję 54, następnie 030. Pod pozycją 10 na rysuneczku jest akumulator. Zaglądamy w tabelkę, i po zweryfikowaniu komentarzy (trzy cyfry z gwiazdką) - chodzi o dopasowanie 6 ostatnich cyfr z VINu - będziemy mieć jak na dłoni, jakiej pojemności akumulator producent przewidział do naszego kochanego
mazag1 - ponieważ nie znam twojego VINu, żadnej dokładniejszej informacji nie mogłem wcześniej podać, a wróżką przecież nie jestem (choć bywają tu takie)... |
tak tez mozna |
|
|
|
|
pavel
pavel
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 792 Skąd: szwecja
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 11:31 Re: Jaki akumulator
|
|
|
mazag1 napisał/a: | Witam wszystkich posiadaczy MB. Mam pytanie - jakiej mocy powinien być akumulator w MB C 220 Diesel wyposażony w klimatyczację, elektryczne szyby i lusterka oraz RO-CD? |
Prosta odpowiedz.
Zobacz co jest napisane na starym akumulatorze i nabyj z takimi samymi parametrami. |
_________________ C180 Elegance 94
VIN WDB2020181F062833 |
|
|
|
|
sewan
Oderint dum metuant
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 11:34 Re: Jaki akumulator
|
|
|
pavel napisał/a: | mazag1 napisał/a: | Witam wszystkich posiadaczy MB. Mam pytanie - jakiej mocy powinien być akumulator w MB C 220 Diesel wyposażony w klimatyczację, elektryczne szyby i lusterka oraz RO-CD? |
Prosta odpowiedz.
Zobacz co jest napisane na starym akumulatorze i nabyj z takimi samymi parametrami. |
Pytanie naprowadzająco-pogrążające: a co jeśli ma nieoryginalny akumulator? |
|
|
|
|
|
Daniel
Dociekliwy
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 11:45
|
|
|
sewan - trafna uwaga
ale ja juz na poczatku pisalem, ze 74Ah wystarczy
i jest to fabryczna pojemnosc aku, zadne tam wymysly |
|
|
|
|
pavel
pavel
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 14:01 Re: Jaki akumulator
|
|
|
sewan napisał/a: | pavel napisał/a: | mazag1 napisał/a: | Witam wszystkich posiadaczy MB. Mam pytanie - jakiej mocy powinien być akumulator w MB C 220 Diesel wyposażony w klimatyczację, elektryczne szyby i lusterka oraz RO-CD? |
Prosta odpowiedz.
Pytanie naprowadzająco-pogrążające: a co jeśli ma nieoryginalny akumulator? |
Nawet jezeli jest nie oryginalny akumulator i przez dlugi czas nie bylo klopotow z nim. I teraz akumulator jest u "schylku swojego zycia" to chyba mozna nabyc o tej samej pojemnosci?
Dlaczego ma byc wiekszy niz dotychczas.
Akumulator ma przeciez tylko za zadanie, zeby uruchomic silnik, a reszta to juz jest ladowanie |
VIN WDB2020181F062833 |
|
|
|
|
Daniel
Dociekliwy
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 14:10
|
|
|
nikt nie mowil, ze ma byc wiekszy
chodzi oto aby byl optymalny - czyli do tego silnika 74Ah |
|
|
|
|
pavel
pavel
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 14:25
|
|
|
oczywiscie ze powinien byc optymalny. chyba nie os skutera???? |
VIN WDB2020181F062833 |
|
|
|
|
mazag1
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2008, 22:17
|
|
|
Sewan poszedłem za twoją radą i starałem sie sprawdzić epc on-line ale niestety nic z tego nie wyszło, tzn po znalezieniu mojego modelu i kliknięciu otwiera się kolejna stronka na której niestety nic nie ma. Moja prośba może Tobie lub komuś się uda. Mój VIN WDB2021821F623348 |
|
|
|
|
G.
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2008, 07:56
|
|
|
mazag1 napisał/a: | po znalezieniu mojego modelu i kliknięciu otwiera się kolejna stronka na której niestety nic nie ma |
Też myślałem, że nic nie ma. A wystarczy zjechać w dół.. i potem też..
<ironia mode=on>To dlatego, że nie używasz jedynej słusznej przeglądarki.<ironia mode=off>
VIN mówi: 74AH |
|
|
|
|
|